Rebekah_Araullo_6
Rebekah Araullo Lightbox_edited
Rebekah_Araullo_7
Rebekah_Araullo_8
Rebekah_Araullo_5
Rebekah_Araullo_1
Rebekah_Araullo_2
Rebekah_Araullo_3
Rebekah_Araullo_10
Rebekah_Araullo_9
Araullo_Ptolemi_Vivid Sydney_Araullo_9
Rebekah_Araullo_Ptolemi_Vivid Sydney_Araullo_8
Rebekah_Araullo_Ptolemi_Vivid Sydney_Araullo_7
Rebekah_Araullo_Ptolemi_Vivid Sydney_Araullo_6
Rebekah_Araullo_Ptolemi_Vivid Sydney_Araullo_4
Rebekah_Araullo_Ptolemi_Vivid Sydney_Araullo_5
Rebekah_Araullo_Ptolemi_Vivid Sydney_Araullo_2
Rebekah_Araullo_Ptolemi_Vivid Sydney_Araullo_3
Rebekah_Araullo_Ptolemi_Vivid Sydney_Araullo_1
Rebekah Araullo Ptolemi 5
Rebekah Araullo Ptolemi 3
Rebekah Araullo Ptolemi
Rebekah Araullo Ptolemi 4
Rebekah Araullo Ptolemi Site3
Rebekah Araullo Vivid Site
Rebekah Araullo Ptolemi Site2
Rebekah Araullo Ptolemi Site
Rebekah Araullo Ptolemi Site4
Rebekah Araullo Ptolemi Luminocity 3
Rebekah Araullo Ptolemi Luminocity 2
Rebekah Araullo Ptolemi Luminocity 4
Rebekah Araullo Ptolemi Luminocity 1
Rebekah Araullo Ptolemi Luminocity 5

PTOLEMi (3D Reciprocal Structure)

Australian Timber Design Awards 2016 - Excellence in Timber Design

Designed & Produced: Rebekah Araullo

 

In today's society and economic climate, innovative design typologies and methodologies pose powerful solutions in the exploration for sustainable development in the built environment

PTOLEMi are curved wall structures made of interlocking plywood panels that use algorithms based on a reciprocal system. As a complex spaceframe, these structures offer a site-specific spatial intervention.  

 

Designed for a 5-axis CNC router, the curved and sloping grid design makes each component unique profiles achieved through digital fabrication with high accuracy and minimal tolerances. Components are fabricated with a labelling system for easy assembly and timely delivery. 

 

These structures stand at 3.8 meters with a 6.4 meter diameter without fasteners such as nails or screws, as integrated into the algorithm is a mechanism that interlocks the panels and contributes to its structural efficiency.  

 

To enable the use of planar off-the-shelf material, these curved walls are faceted.  Horizontal members use 15mm structural ply along the exterior and interior faces.  They intersect with vertical members made of 25mm structural ply that function as columns.   Each member interlocks with at least three other members via notches at intersection events, making this a reciprocal spaceframe.  These notches are asymetrically engineered for stability and efficient load distribution. 

Exterior panels are layered with 0.8mm stainless steel in mirror finish (Steelcolor,Italy), similarly locked in place through notches of intersecting panels.

The integration of innovative practices in this project enables basic materials such as plywood to be featured in a highly complex and sophisticated design. 

Installed on Campbell’s Cove, for Vivid Sydney, currently exhibited at UNSW along the University Walk.

 

Engineer: Arup

Steel: Steelcolor, Italy

Lighting: Media Facade, China